středa 13. července 2016

Koločava červenec 2016

Tak jsme se po delší době podívali na Zakarpatskou Ukrajinu. Naposledy jsem zde byl před třemi roky, vše mi přišlo naprosto stejné. Ceny šly tak o 10% nahoru, samozřejmě, ale kurz hřivny je více, než pozitivní:-)


Kurz hřivny , 10.7. 14:30 

1UAH = 0.9828

Více postřehů, aktuální stav cest, info o skanzenu a hodně fotek najdete uvnitř článku.


Měli čas pouze jeden den neboť jsme se nacházeli na návratové části trasy z Moldavska. Podívali jsme se tedy, že Skanzen již plně funguje (a stojí za to), nafotili jsme si Arpad linii protitankové obrany a hrozným způsobem jsme se ztřískali:-)


Linie Arpad - dvouvrstvá obranná protitanková linie.


Skanzen

Na Koločavě mají moc pěkný Skanzen, který předčí mnohé naše. Domy, které byly původně někde ve vesnici, byly na trám rozebrány a opět složeny zde. Vše je zaplněno dobovým náčiním a celá expozice se snaží ukázat jednotlivá řemesla dům od domu.


Skanzen


Škola ve starém domečku



Staré telefonní spojení


Vlak na Koločavu

Svého času se na Koločavu dalo dostat pomocí úzkokolejky, vlakového spojení na kolejích s úzkým rozvorem. Trať byla postavena kvůli těžbě dřeva, když v kraji zavládly Uraly a Zily, místní ji rozebrali. Památkou tak zůstává jen několik desítek metrů kolejí ve skanzenu (jsou na původním místě), Opravárenský vůz a lékařská a těžka lokomotiva.




Opravárenský vůz



Opravárenský vůz



Lékařský vůz


Pro suvenýristy je ve skanzenu připraven obchůdek s pěknýma ručníma prácičkama za nevelké peníze.

Stav cest

Na koločavu se v zásadě dá dostat ze 3 směrů, avšak pouze dvěma z nich autem a z toho 1 se vysoce nedoporučuje:-)




Jedinou trasu, kterou mohu doporučit je ze západu ze Siněviru. Vede přes Mižgiriji a na 90% má akceptovatelný asfalt. A na těch zbylých 10% si holt musíte buď zpomalit nebo díry přeletět.

Trasa z jihu z Buština začíná pěkným asfaltem, což mnohé zmate a ti pak chybně zvolí tento zdánlivě krátký úsek. Jenže po 20 kilometrech asfalt zmizí, nahradí jej meteoritiště a cesta se protáhne na nejméně 2 a půl hodiny.

Cesta na Německou Mokrou úplně na východ není průjezdná autem a pokud hodně prší, není ani schůdná. V mnoha místech totiž vede přímo korytem potoka.

Závěrem

Na Zakarpatské Ukrajině je rozhodně stále o co stát, cestu doporučujeme, je zde bezpečno a blaho.


Cestou na Siněvir

3 komentáře:

  1. Dobrý den letos v srpnu jedu s přítelkyní do Siněviru a do Lvova prosím pokud by jste mi zaslal nějáké info. (ceny potravin,vstupný atd....) nikde na netu nic není... děkuji (jan.eszenyi@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ceny potravin jsou fakt nízké. Za poloviční cenu dostanete kvalitnější zeleninu, chleba je tak na třetině naší ceny, sýry, mléko atp. taktéž, toho bych se nebál. Vstupné skanzen Koločava 40 hřiven, jinak většina věcí do 20 hřiven; ve Lvově jsou muzea a ta jsou cenově srovnatelná. Článek o Lvově jsem před časem psal zde: https://zakarpatska.blogspot.cz/2013/10/lvov.html
      Prosím, byl bych rád, kdybyste se po návratu podělil o zážitky, poznatky, fotky a příp. i článek. Díky!

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat