úterý 3. září 2013

Rachiv

Plánujete cestu na Ukrajinu z důvodu přechodu poloniny Svidovec nebo chcete vyrazit na Hoverlu jinou cestou než z Jasinje? Pak se vydáte nejspíše do Rachova.



Rachov je městečko položené mezi horama. Ve městě žije kolem 15 000 lidí, což se může při pohledu na relativně malou vesnice v údolí zdát nereálné. K Rachovu však patří všechny domy v přilehlých svazích a také několik vesnic za a před Rachovem. Zdroje Rachov uvádí jako centrum největšího "rajonu" (okresu) v Zakarpatské části Ukrajiny. Po celé délce města jím protéká řeka Tisa, která se umí solidně rozvodnit, jak už se Rachované několikrát přesvědčili.

Salaše nad Rachovem.

Pakliže míříte na hory, je Rachov poslední městečko, kde si koupíte vše, co potřebujete. Pak můžete vyrazit buď do Usť Čorné přes Svidovec nebo severněji po cestě do Kvasů, odkud vyrazíte na celodenní tůru na Hoverlu. Naleznete zde obchody, poštu, muzeum ekologie a tunu restaurací a hospod.

Zajímavostí, kterou Češi o Rachovu málokdy vědí, je fakt, že byl jednou z posledních stanic nejdelší železniční trati v první republice: Praha - Jasinja.Cesta z Prahy do Jasinje trvala cca 18 hodin. 

Hnijící železniční mosty

V současnosti je trať podobně jako cesty v žalostném stavu, nicméně je udržována alespoň pro zachování provozuschopnosti.

Ubytování

V oblasti naleznete spoustu možností ubytování v domácnosti. Čím výše vylezete na kopec nad město, tím levnější bude. Ve městě také můžete využít jeden z mnoha hotelů. Také vězte, že zde jsou poslední toalety evropského typu, hlouběji do zakarpatska už ne.
Máte-li rádi jistotu, můžete to zkusit s ubytováním zde.

Doprava do Rachova

Nehledě na to, jak důležitou cestou Rachovská spojka je, má povrch v žalostném stavu a vůbec tomu nepřidává řka Tisa, která často na jaře nebo na podzim strhne kus cesty, o který se následující půlrok nikdo nezajímá. Vznikne tak tzv. úzké hrdlo, kolem kterého se tvoří kolony a obecně špatná nálada.
Pro většinu Čechů znaméná výlet do Rachova projet Solotvinem a z jihu se od rumunské hranice vypravit cestou H09. Pokud jedete automobilem, počítejte s tím, že na cestě je celnička mezi rajóny - těsně pod Rachovem, kde může dojít k drobnému zdržení a naprosto zbytečným dotazům celníků v čepičce s černobílým kolíčkem a velkým egem. Jestli naopak jedete autobusem, toto pravděpodobně řešit nebudete.
Cesta z Uzzhorodu do Rachiva trvá soukromou linkou (která jede kolem 40 - 50 km/h po celou dobu) okolo 4 hodin, spíše více. Po cestě projedete přes jeden z :-) geografických středů Evropy.
Další z center Evropy

Snažíte-li se dosáhnout Rachov cestou z opačné strany, tedy ze severu, pravděpodobně jedete z Chernivtsi. Pak je nutno počítat s extrémní dobou jízdy, neboť cesta je (2012) např. mezi Voroktha a Tatariv bez asfaltu a nehledě na to, jak se tváří na mapě, maximální rychlost, kterou si tento úsek profrčíte, je 20 km/h. Neustále přejíždíte po pofidérních mostech z jedné strany řeky na druhou, ptáte se místních, jestli jedete správně a narážíte na lživé ukazatele (vzdálenost někdy narůstá, někdy ubývá...).

Žádné komentáře:

Okomentovat